2016 – an de creștere și consolidare continuă pentru Gothaer atât în România, cât și la nivel de grup

  • Gothaer Asigurări Reasigurări a încheiat 2016 cu o creștere de aproape 20% a primelor brute subscrise (PBS) față de 2015;
  • Despăgubirile platite s-au ridicat la 42,5 mil. lei, cu un termen mediu de plată de 4,7 zile pentru Casco și de 3 zile pe segmentul Property (de la data depunerii ultimului document la data plății) și 0 reclamații întemeiate;
  • Poziție financiară consolidată a societății, cu o marjă de solvabilitate SII de 156% (SCR)1 și un coeficient de lichiditate de 2,76;
  • Creștere a numărului de clienți Gothaer Asigurări Reasigurări cu 49% in 2016;
  • Profitul grupului Gothaer din Germania a crescut în 2016 cu aproximativ 4,5%, până la mai mult de 140 mil euro, iar capitalul propriu a crescut cu 10%, până la 2.021 mil. euro.

Consolidarea poziției pe care Gothaer Asigurări Reasigurări o are în piața asigurărilor din Romania a continuat și în 2016, compania înregistrând o creștere a primelor brute subscrise (PBS) de 19,4% față de 2015, ajungând la valoarea de 97,8 mil. lei. Acest lucru se datorează creșterii înregistrate mai pe toate formele de asigurare și cu preponderență pe linia asigurărilor facultative Casco. Dinamica pe această linie în 2016 a fost de peste 29%, respectiv 9,05 mil. lei, o creștere importantă înregistrându-se și pe segmentul Property, cu o pondere de 22%.

Am avut un an bun – deloc ușor, dar bun în ansamblu – în ciuda unei piețe de asigurări marcate de schimbări și evenimente care nu au avut rolul de a impulsiona dezvoltarea industriei. Am înregistrat creșteri pe mai toate formele de asigurări, precum cea a asigurărilor Casco și consolidări de poziție pe segmente cum este cel al asigurărilor de Garanții. Am plătit și daune semnificative, aceasta însemnând concretizarea promisiunii Gothaer în România – de a fi alături de clientul nostru, atunci când are nevoie de noi”, declară Anca BĂBĂNEAȚĂ, CEO al Gothaer Asigurări Reasigurări.

În 2016, Gothaer a achitat despăgubiri în valoare totală de peste 42,5 mil. lei, segmentele de asigurări pe care au fost avizate cele mai multe dosare de daună fiind Casco (24,1 mil. lei), urmat de Agro (9,7 mil. lei). Cea mai mare daună plătită în 2016 de companie a fost în valoare de 754.437 lei, aferentă unei asigurări de Garanții.
Durata medie de plată a dosarelor de daună, de la data depunerii ultimului document la data plății, a fost în medie de 4,7 zile pentru Casco și de 3 zile pe segmentul Property.
În plus, Gothaer și-a respectat și în acest an promisiunea făcută clienților săi, respectiv fiind alături de ei atunci când au cea mai mare nevoie, prin plata corectă și rapidă a dosarelor de daună. Acest lucru este evidențiat și de faptul că nu a existat nicio reclamație întemeiată adresată societății în anul 20162.

Totodată, compania a înregistrat o creștere semnificativă a portofoliului de clienți, respectiv de 49%, reflectată și în creșterea numărului de polițe care a fost cu 50% mai mare față de anul precedent.

În decursul anului trecut a fost consolidată și relația cu brokerii de asigurare, parteneri strategici ai companiei. Astfel, 85% din primele brute subscrise de Gothaer Asigurări Reasigurări au fost intermediate de partenerii din piața de brokeraj.

Rezultatele anului trecut ne arată că suntem pe drumul cel bun și că avem toate premisele necesare pentru a ne atinge obiectivele: o echipă valoroasă, atenție asupra clientului 100%, parteneri strategici care ne înțeleg valorile și ne promovează produsele și serviciile, precum și o strategie bine conturată, îndreptată către o dezvoltare organică a portofoliului nostru de clienți și atingerea nivelului de break even într-un orizont de timp cât mai apropiat. În plus, măsurile luate pentru alinierea la standardele Solvency II au fost integrate cu succes, conturând un climat în care ne desfășurăm activitatea în deplină conformitate cu noile cerințe europene SII. Îmbunătățim constant produsele de asigurare oferite și venim cu campanii și servicii de asigurare personalizate, astfel încât clienții noștri să ne aleagă și să se bazeze pe noi în continuare”, a completat Anca BĂBĂNEAȚĂ.

Măsurile operaționale și de business întreprinse de Gothaer Asigurări Reasigurări în cursul anului 2016, susținute de majorările de capital efectuate de acționari, au garantat îndeplinirea fermă a cerințelor de solvabilitate (SCR și MCR), solicitate de regimul de Solvabilitate II, marja de solvabilitate înregistrată de companie la 31.12.2016 fiind de 156%1.

Grupul Gothaer – profit în creștere în 2016 și implementarea noii strategii

În ansamblu, rezultatele bune ale Gothaer în România sunt în linie si cu evoluția grupului din care face parte.
Date preliminare arată că profitul consolidat al grupului Gothaer pentru 2016 a crescut cu aproximativ 4,5%, depășind 140 mil.euro. O parte din excedent este destinată consolidării bazei capitalului propriu, acesta crescând cu 10% și depășind 2 mlrd. euro (2.021 mil. euro) până la sfârșitul anului. Și rezultatul câștigat din investiții de capital a crescut cu 13,4%, până la 1.375 mil. euro. În ceea ce privește primele brute subscrise la nivelul grupului – după consolidarea modelului de afaceri conform pieței – acestea au înregistrat o valoare de 4.380 mil. euro.

Agențiile de rating S&P și Fitch au păstrat evaluările de rating ale Grupului Gothaer după cum urmează:

rating

Analiștii au apreciat poziția competitivă puternică a grupului Gothaer, susținută de portofoliul diversificat de produse și de vânzări. Un accent deosebit a fost pus și pe faptul că grupul, având un management orientat către valoare, a lucrat intens la dezvoltarea unor produse și mai profitabile.

Sucursala germană a grupului, Gothaer Allgemeine Versicherung AG, a înregistrat o creștere a PBS de 1,2% anul trecut, businessul pentru 2017 urmând a fi impulsionat și de lansarea unui produs de asigurare a riscurilor cibernetice, dedicat clienților corporate.

„În 2016, am început realinierea afacerii noastre comerciale, proiect care se vede și în rezultatele înregistrate. Începând cu ianuarie 2017 ne-am mărit portofoliul dedicat clienților corporate, adăugând în portofoliul nostru produsul de asigurare cibernetică. Cu ajutorul diferitelor module, acest produs poate fi personalizat”, spune Thomas Leicht, Directorul General Executiv al Gothaer Allgemeine, referitor la lansarea produsului.

În ceea ce privește dezvoltarea viitoare a grupului Gothaer, Directorul General Executiv al acestuia, Dr. Karsten Eichmann, declară: „În 2017, vom continua să lucrăm la capacitate maximă pentru implementarea strategiei ‘Gothaer 2020’, cu ajutorul căreia ne putem transfera modelul de business în viitor și putem alinia grupul Gothaer la cerințele și așteptările în schimbare ale clienților noștri. Componentele centrale ale acestei strategii sunt digitalizarea și strategia noastră de vânzare prin canale de distribuție multiple”.

1 Valoare provizorie (valoarea auditată va fi raportată până la 21.07.2017, conform Normei 21/2016)
2 Analiză internă Gothaer

***
Persoană de contact:
Oana Radu
PR Coordinator
0755.015.510
[email protected]

Despre Gothaer Asigurări Reasigurări
Gothaer Asigurări Reasigurări îşi propune să fie prima opţiune a clienţilor săi, având standarde înalte în ceea ce priveşte calitatea produselor şi serviciilor oferite şi bazându-se totodată pe experienţa vastă şi pe sprijinul Grupului Gothaer*. Gothaer este un asigurător în plină dezvoltare, cu peste 200 de angajaţi şi un volum de prime brute subscrise de 97,8 mil. lei.
Produsele Gothaer sunt accesibile prin intermediul sediilor din Bucureşti şi din alte oraşe mari din România, prin intermediul partenerilor săi, brokeri de asigurare şi agenţi autorizaţi, precum şi online, pe www.allianztiriacunit.ro.

*Grupul Gothaer, una din cele mai importante societăţi mutuale din Germania, deţine 100% din pachetul de acţiuni al societăţii, susţinând astfel interesul său serios şi de lungă durată în România.