Asigurare Constructii si Montaj

In cazul in care ceva nu merge bine, Asigurarea „toate riscurile” a lucrarilor de constructii/montaj si raspunderea constructorului te ajuta sa iti continui activitatea fara griji. Tot mai multi investitori sau antreprenori impun sau solicita asigurarea lucrarilor de constructii si/sau montaj pentru a se proteja de eventualele pierderi aparute ca urmare a producerii unui eveniment pe santier.

Asigurarea de tip CAR / EAR te protejeaza pentru avarierea sau distrugerea, brusca si neprevazuta, a lucrarilor  de constructii permanente sau temporare sau a altor bunuri sau parti ale acestora, care fac obiectul asigurarii de constructii-montaj, din orice cauze, altele decat cele excluse in mod expres, care fac necesara reparatia/inlocuirea, inclusiv cheltuielile aferente demontarii /montarii acestora.

O astfel de polita se poate incheia atat pentru obiective noi (constructii noi), cat si pentru obiective aflate in proces de consolidare, refacere, reabilitare etc. Polita poate fi incheiata de catre antreprenorul, constructorul sau beneficiarul lucrarii, suplimentar putand fi inclusi in asigurare si subcontractorii participanti la realizarea proiectului. Asigurarea de constructii-montaj se incheie pentru intreaga perioada de executie a lucrarilor de acest tip, de la debutul efectiv al lucrarilor sau livrarea materialelor in cadrul santierului pana la receptia/predarea constructiei si continua pe perioada de garantie a lucrarilor.

Ce lucrari de constructii-montaj pot fi asigurate de Allianz-Tiriac Unit?

Sunt acoperite in baza acestui produs o gama larga de lucrari de constructii pe intreaga perioada de executie, incluzand dupa caz perioada de testare si/ sau perioada de garantie a lucrarilor executate.

Iata care sunt tipurile de lucrari de constructii-montaj pe care le asiguram, fara a ne limita doar la exemplele de mai jos:

 • Cladiri rezidentiale;
 • Cladiri cu alte destinatii: cladiri de birouri, hoteluri, centre comerciale, parcari subterane sau supraterane;
 • Cladiri industriale: hale de productie, depozite de marfuri;
 • Cai de rulare: lucrari de asfaltare, constructii sau reabilitari de cai ferate, sosele sau autostrazi in sau in afara oraselor;
 • Poduri si pasaje rutiere;
 • Lucrari de canalizare: pozare de tevi si conducte, sisteme de distributie a apei;
 • Retele de utilitati: apa, canalizare, gaze etc.;
 • Montaje pentru industrie: instalatii si echipamente de productie.

Polita de asigurare poate cuprinde 2 sectiuni:

 • Sectiunea I: Daune materiale – Allianz-Tiriac Unit  acopera pagubele materiale produse lucrarilor de constructii-montaj asigurate, precum si cheltuielilor generate de producerea evenimentelor asigurate pentru: limitarea pagubelor, salvarea/conservarea bunurilor asigurate, curatarea/inlaturarea resturilor de santier, eliberarea spatiului, onorariile arhitectilor/ proiectantilor, interventia pompierilor.

Suma asigurata reprezinta valoarea lucrarilor contractuale de constructii-montaj, permanente sau temporare, cu toate materialele care vor fi incorporate in acestea. Se pot asigura, dupa caz, si constructii existente, utilaje/ instalatii/ echipamente proprietatea Beneficiarului lucrarilor de constructii – montaj, precum si utilaje/ instalatii/ echipamente ale constructorului sau subcontractorilor.

Asigurarea de constructii-montaj acopera si cheltuielile necesare si rezonabile, efectuate in legatura cu lucrarile asigurate si generate de producerea/ iminenta producerii evenimentelor asigurate, si anume: pentru limitarea pagubelor, salvare/ conservarea bunurilor asigurate, curatarea/inlaturarea resturilor de santier, eliberarea spatiului si curatarea acestuia ca urmare a producerii unui eveniment asigurat; onorarii arhitecti/ proiectanti; interventia pompierilor; orele suplimentare, lucrul in timpul noptii/ zilelor de sarbatoare legala, transportului rapid/ expres de bunuri (materiale/ utilaje/ instalatii/ echipamente).

 • Sectiunea II: Raspunderea civila a constructorului – in functie de necesitati, se poate opta si pentru acoperirea prejudiciilor (pagube materiale si/sau vatamari corporale) provocate din culpa dec catre Asigurat tertelor persoane, prejudicii pentru care acesta este legal responsabil si care sunt in legatura directa cu lucrarile de constructii-montaj desfasurate pe santier si asigurate conform Sectiunii I.

Allianz-Tiriac Unit  acopera prejudiciile produse pe santier sau in imediata sa vecinatate, in timpul perioadei asigurate. Polita acopera si cheltuielile de judecata facute de persoana pagubita pentru indeplinirea formalitatilor legale in vederea obligarii Asiguratului la plata despagubirilor, daca Asiguratul a fost obligat la despagubire prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, precum si cheltuielile de judecata facute de Asigurat in procesul civil, stabilite de lege ori de catre instantele de judecata, daca Asiguratul a fost obligat la plata despagubirilor.

Riscurile cuprinse in acest tip de asigurare:

Asigurarea CAR/EAR este o polita de tip “Toate Riscurile”, acoperind asadar daunele produse in perioada de valabilitate a contractului de asigurare,din orice cauza, alta decat cele excluse in mod expres conform conditiilor de asigurare. Mentionam urmatoarele riscuri acoperite, cu titlu de exemplu:

 • Fenomene naturale: cutremur, inundatii, revarsari de ape, alunecare de teren, furtuna, uragan etc.;
 • Incendiu, explozie, furt prin efractie al materialelor de constructii sau al altor bunuri pastrate in spatii inchise si incuiate;
 • Prabusirea cladirii sau constructiei ca urmare a impactului cu obiecte sau corpuri exterioare,  aparate de zbor sau parti ale acestora;
 • Pagube provocate prin eroare umana, neglijenta.

Suplimentar si in functie de tipul lucrarilor asigurate, polita poate fi extinsa prin intermediul Clauzelor speciale, ca de exemplu pentru: riscurile de greve, revolte si tulburari civile; asigurarea bunurilor in tranzit; costul cheltuielilor suplimentare privind lucrul in afara programului, pe timp de noapte, in timpul sarbatorilor legale, transportul rapid/expres (materiale, utilaje, instalatii, echipamente); extinderea perioadei asigurate pentru perioada de mentenanta; Raspunderea proiectantului etc. Asigura-ti afacerea cu Allianz-Tiriac Unit!

Afla mai multe informatii importante despre aceasta polita in documentul de informare privind produsul de asigurare (PID).

Cere o oferta